Ons bedrijf

Het bedrijf is ontstaan nog voor de verkaveling in de polder Ursem in 1972, waarschijnlijk al rond 1968. Cor Stam en zijn zoon Hans (nu 67 jaar) hadden een groentebedrijf en tulpenbollenbedrijf. Jaap Schaap had een zelfde bedrijf in de buurt en zo kwamen ze op het idee om te gaan samenwerken. De machines konden daardoor efficiënter ingezet worden. De zoon van Jaap, Kees Schaap kwam ook in het bedrijf werken en later ook Maikel Stam, de zoon van Hans. Het zijn tot 2015 twee bedrijven gebleven. Inmiddels is het omgedoopt tot één BV: Stam-Schaap Agro BV.

In eerste instantie verbouwden we witte kool (voor zuurkool) uien, pootaardappelen en winter peen en tulpenbollen en rode bieten. Het teeltplan werd in de loop der jaren teruggebracht naar een hoofdgewas, de rode biet met als wisselteelt tarwe.

Ons bedrijf Stam-Schaap Agro BV, gevestigd in het Noordhollandse Ursem meet in totaal ongeveer 50 hectare. We pachten er ieder jaar nog ongeveer 100 hectare bij. Het unieke van onze locatie is de zavelrijke West-Friese grond. Perfect geschikt voor de teelt van rode bieten. Een heerlijke smaak en makkelijk kookbaar.

In 2010 zijn we ons meer gaan inzetten op het sorteren en het wassen van de rode bieten. In 2010/2011 hebben we een nieuwe verwerkingsruimte gebouwd met een nieuwe expeditieruimte met laadkuilen. Met de nieuwbouw is vooral geïnvesteerd in een gestroomlijnde logistiek. Begin 2014 is een nieuwe spoelmachine in gebruik genomen.

 

Leerbedrijf
In 2013 zijn we een erkend leerbedrijf geworden. Aangezien ons bedrijf verschillende processen kent willen we hiermee de toekomstige loonwerker/tuinder het vak leren.